• +31 6 140 247 46
 • jaime@dailyjaime.com
 • Mon - Fri: 9:00 - 18:00

Bakken of rauw?

11 June 2018

Wat is eigenlijk gezonder.. groenten koken/ bakken of rauw eten?
Groenten en fruit zijn gezond daar is iedereen het wel over eens.
Maar de meeste groenten worden tijdens het bereiden ervan verhit (boven 42gr). Door het verhitten gaan veel gezonde stoffen die in het voedsel zitten verloren. Daarom wordt vaak geadviseerd om kort te koken te wokken, of misschien rauw te eten. Omdat ik het hiermee eens ben probeer ik zoveel mogelijk rauw te eten (rawfood). En als ik bak of wok doe ik dit zo kort mogelijk om zo toch die lekkere knapperige bite te behouden. Is toch gewoon veel lekkerder!!

Toch zijn er groenten die je beter wel kunt verhitten zodat er bepaalde stoffen vrijkomen die wij anders niet binnen krijgen.
Zoals Lycopeen in de tomaat. Lycopeen is een fytonutriënt, waar ik het al vaker over heb gehad.
Even in het kort, wat zijn Fytonutriënten?
Fytonutriënten zijn plantaardige stoffen met medicinale eigenschappen. Vroeger werden hier de medicijnen van gemaakt. Ze komen in alle plantsoorten voor. Helaas is door het gebruik van chemicaliën en het blijven verbouwen op uitgeputte grond, het gehalte aan fytonutriënten veel afgenomen. Ook door het bereiden van voedsel of het kopen van kant en klaar maaltijden zitten er weinig tot geen fytonutriënten meer in.

 • Tomaten kun je dus beter verhitten dan rauw eten. Ten eerste neemt je lichaam de voedingsstoffen beter op. En ook al neemt door het verhitten, de vitamine C wat af (na 2min. 10%), het verhoogt juist het gehalte aan lypoceen.
 • Wanneer je spinazie stoomt/kookt, neemt je lichaam oa. meer Vitamine A en E, Eiwitten, Vezels, Calcium, IJzer en Magnesium op.
  Ook rauwe spinazie heeft zijn voordelen. Spinazie kun je zowel gekookt of ongekookt eten.
 • Door champignons te verhitten, komt er meer potassium vrij, wat goed is voor de spieropbouw. Je kunt ze koken, bakken of grillen.
 • Als je asperges verhit, komen er meer kankerwerende stoffen vrij. Je kunt ze dus het beste koken of even wokken.
 • Paprika kun je het beste rauw eten, door het verhitten vermindert het vitamine C gehalte.
 • Wortels kun je grillen of koken. Kook ze in het geheel, en snij daarna eventueel in stukken. Uit onderzoeken van het Instituut of Food Research is gebleken dat ons lichaam uit een gegrilde of gekookte wortel meer betacaroteen kan opnemen. Als je hier wat vet, boter aan toevoegt is het betacaroteen nog beter op te nemen.
 • Aardappelen moet je wel koken of bakken. Was ze goed en kook ze in de schil en zo kort mogelijk. Als je toch wil schillen, gebruik dan een dun schiller, of pel ze. De meeste vitamines zitten namelijk net onder de schil.
 • Broccoli is een groente die je beter rauw kunt eten dan gekookt. Broccoli helpt kanker te voorkomen en zit boordevol vitaminen. Het bevat vele mineralen en aminozuur. Vind je broccoli rauw niet lekker, je kunt het kort roerbakken of stomen (maximaal 5 minuten).

 

                                                          

Health Tips
Jaime Wilson

vezelrijk eten, doe jij het al?

Bij vezels denken de meeste mensen aan volkoren.  Bruin brood, en als je een echte gezondheidsfreak bent, ook volkoren pasta en zilvervliesrijst. Toch is juist

Read More »

Join Our Facebook

LET'S GET IN TOUCH!

Contact us with any question We are here to help

WHATSAPP

+31 6 140 247 46

SEND EMAIL

jaime@dailyjaime.com

VISIT US

Eindhoven, NB

FOLLOW OUR SOCIAL CHANNELS

We are socialy active, follow us

Copyright 2018 © DAILY JAIME