Ik hou van avocado’s, om hun zachte, vettige, textuur. Je kunt er eindeloos mee variëren en bovenal zijn ze supergezond! Misschien moet je er even aan wennen.. maar uiteindelijk zul je van ze houden net als ik!
Lang heb ik gedacht dat je er niet te veel van moest eten. Er werd gezegd dat deze vetten niet goed zijn voor dagelijkse inname..
Nu blijkt zoals met zoveel producten, het tegenovergestelde waar.
Deze vetten zijn zeer gezonde vetten, deze vetten verhogen het HDL-cholesterol. Dat is het goede cholesterol. Avocado’s zitten vol vezels en eiwitten. Verschillende studies wijzen uit dat avocado-eters gezonder zijn dan mensen die ze niet eten. Avocado’s behoren tot één van de gezondste voedsel soorten van onze planeet.
Ze zitten boordevol vitamine: A, B, C, E en K,
en mineralen: Foliumzuur, IJzer, Kalium,Koper, Magnesium en omega 3 en -6 vetzuren.
Ben je vegetariër, dan is deze vrucht een goede vervanging van vlees.
De gezondheidsvoordelen van avocado’s op een rij.
- Goed voor huid en haar, door de goede vetten en de vitamines die erin zitten.
- Helpt bij het afvallen. Zorgt ervoor dat spieren zich beter ontwikkelen, en is goed voor de stofwisseling.
- Bevat alle essentiële aminozuren. Deze worden door ons lichaam gemakkelijk en goed opgenomen doordat avocado’s veel vezels bevatten.
- De eiwitten zijn van goede kwaliteit en zijn zeer compleet.
- Betere opname van voedingsstoffen. Als je aan je salade/maaltijd een avocado toevoegt worden alle voedingsstoffen beter opgenomen.
- Vertraagd het proces van het ouder worden: door het hoge gehalte aan antioxidanten. Voedsel waar veel onverzadigde vetten in zitten, zijn meestal ook hoog in de antioxidanten. Dit is weer zo’n natuurlijke balans van de natuur die ervoor zorgt dat de vetten niet oxideren.
- Beschermd tegen kanker. Helpt borst- en darmkanker voorkomen.
- Beschermd de vrucht in de zwangerschap door het hoge gehalte aan Foliumzuur.
- Goed voor de ogen: Avocado’s zijn een goede bron van Carotenoïden, wat goed is voor de ogen. Omdat Carotenoïden vetoplosbaar zijn wordt door het eten van een avocado deze voedingsstoffen meteen goed opgenomen.
- Goed voor het hart: Het vet in avocado’s verbeterd het cardiovasculaire systeem. Zij zijn een goede bron van omega-3, wat beschermt tegen hart- en vaatziekten.
- Helpt diabetes voorkomen: door de HDL die erin zit. Dit zijn de gezonde vetten. Deze HDL verlaagd het LDL-cholesterolgehalte in het bloed, net zoals cholesterol-verlagers doen.
- Tegen hoge bloeddruk door het hoge Kaliumgehalte.
Bron: Canadian Medical Association Journal
Paar recepten met avocado:
- Guacamole (zie artikel Veggie Linzen Burgers)
- Raw Chocolate mousse (zie mijn recepten)
De komende tijd ga ik veel nieuwe Avocado recepten plaatsen, houd mijn site dus in de gaten 🙂